Blog de campanya del Compromís per Cerdanyola per a les eleccions municipals de 2015

Compromís remunicipalitzarà la gestió de l’aigua i la gestió de residus

La candidatura de Compromís per Cerdanyola impulsarà un programa de remunicipalitzacions si el pròxim 24 de maig els veïns i veïnes de la ciutat consideren que la candidatura municipalista ha de governar la ciutat. Carles Escolà, alcaldable de la candidatura, explica que remunicipalitzar la gestió de l’agua es traduiria en rebaixes en el rebut de l’aigua que actualment paguem.

image

Estem en un context en què els Ajuntaments i la resta d’institucions privatitzen absolutament tot i on, fins i tot, l’Ajuntament de Cerdanyola ha arribat a l’extrem de privatitzar la Festa Major, la cavalcada de Reis o el Carnestoltes. L’argument que fan servir els partits tradicionals davant la política de privatitzacions (també li diuen externalitzacions) és dir que la gestió pública és més cara que la privada, quan el que hi ha darrere és la política al servei de les grans empreses que reben contractes milionaris per part de les institucions.

Carles Escolà, alcaldable de la candidatura de Compromís per Cerdanyola, explica que el “Pla de Remunicipalitzacions” té molt clar que no tots els serveis es poden recuperar de cop i volta en entrar al govern de l’Ajuntament: molts d’aquests fa anys que estan gestionats per les mateixes empreses. Això implica que cal estudiar bé la situació dels diferents serveis municipals, el tipus de contracte, la durada, etc. Compromís vol analitzar bé les passes a donar i per tant serà un procés que portarà temps però que és necessari que comenci a caminar.

Un dels objectius principals és la recuperació de la gestió de l’aigua i dels residus. Escolà explica que amb la recuperació de la gestió de l’aigua (ara en mans de l’Àrea Metropolitana) podem notar ràpidament una rebaixa en la factura de l’aigua que paguem els cerdanyolencs i cerdanyolenques.

Amb la recuperació de la gestió de residus(actualment en mans de CESPA) tindrem l’oportunitat d’implantar el model “porta a porta” amb una reducció de residus i, per tant, novament una reducció en la taxa de residus que actualment és de 56 euros anuals per als domicilis i el doble per als comerços. Aquesta mesura anirà acompanyada d’una política fiscal que gravarà menys a qui més redueixi, recicli i reutilitzi.

Les avantatges de remunicipalitzar serveis són moltes:

  • Estalvi de l’IVA que és la despesa pública que tenim al contractar una empresa des de l’Ajuntament . Entre el 10% i el 21% depenent del tipus de servei) que podríem emprar per polítiques socials.
  • Estalvi dels marges de benefici de les empreses, mínim un 6% que, de nou, podríem emprar per polítiques d’atenció a les persones.
  • Control de la situació laboral de les plantilles i evitar així situacions de precarietat i abús com les que pateix part de la plantilla que treballa per a Cerdanyola i que actualment està treballant per a empreses subcontractades com CLECE.
  • Transparència en la gestió dels recursos públics.
  • Generar ocupació pública i de qualitat.

La fórmula per vehicular la gestió pública dels serveis serà a través l’empresa pública municipal Cerdanyola Promocions o altres instruments legals, que actualment només està servint per especular amb els pàrquings de la seva filial Cerdanyola Aparca.

El programa de remunicipalitzacions inclou altres serveis dels quals estudiarem seriosament la recuperació per a la gestió pública com són el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i la neteja de dependències municipals, actualment amb l’empresa CLECE, i la gestió del Bus Urbà, actualment en mans de SARBUS.

Elvi Vila, número 2 de la llista de Compromís, explica que el govern està treballant en treure a concurs el conjunt de les 3 escoles bressol públiques. Vila creu que cal analitzar les repercussions del que suposaria la remunicipalització per saber com cal actuar. Remarca l’aposta per un model públic que garanteixi el projecte educatiu, condicions de treball adequades per a les plantilles i una gestió transparent i amb la participació activa de les famílies.

Des de Compromís per Cerdanyola esperen rebre prou suport de la ciutadania el pròxim 24 de maig per poder tirar endavant aquestes polítiques que milloraran les condicions de vida dels nostres veïns i veïnes.

Compromís per Cerdanyola

www.compromispercerdanyola.cat
contacte@compromispercerdanyola.cat